CBplusD CBplusD

Midi Theater

Midi Theater

In opdracht van de gemeente Tilburg heeft Compact Building + Design de verbouwing van de voormalige Midi bioscoop tot MIDI Theater begeleid. De grondige (bouwkundige & technische) renovatie zorgde er voor dat het resultaat aan de hoge hedendaagse eisen voldoet. Dit multifunctionele gebouw herbergt nu een theater (440 stoelen), een opleidingscentrum, repetitieruimten en een tv-studio.

Bijzonder aan dit project is de zeer hoge duurzaamheidsambitie. Een aantal kenmerkende elementen van de originele bouw uit de jaren vijftig zijn bewaard gebleven en hergebruikt in het nieuwe theater. “Oud” en “Nieuw” sluiten bij dit project naadloos op elkaar aan. Zo is de marmeren wandbekleding in de entree tijdens de werkzaamheden ter bescherming afgedekt met vezelplaten. Twee trappen leiden nog altijd omhoog naar de grote zaal met de kenmerkende houten wandbekleding. Tijdens de renovatie werd deze zorgvuldig verwijderd,  opgeslagen en later weer aangebracht. 

Het gebouw bleek nog een gigantische bomkelder te bevatten, ooit geschikt als schuilplaats voor de bevolking. De kelder is uitgegraven en in de muren aan de Veemarkstraat zijn ramen en een entree aangebracht. Achter de originele zware metalen schuilkelderdeuren is nu het mediacafé waar bezoekers kunnen eten en drinken. Bijzonder aan dit project is de maximale flexibiliteit. De orkestbak en de zitplaatsen zijn inschuifbaar, waardoor het theater in zeer korte tijd omgetoverd kan worden in een vlakke vloer voor een beurs, presentatie of concert. De klimaatinstallaties in dit theater staan er voor garant dat het binnenklimaat, ondanks grote aantallen bezoekersaantallen, aangenaam blijft. Onder de nok van de theaterzaal bevindt zich over de volle breedte een ‘Tension Wire Grid’: dit zijn metalen roosters waarop het technisch personeel kan wandelen.

In dit project verzorgde CB+D het projectmanagement, directievoering en bouwtoezicht en heeft o.a. samengewerkt met Wiegerinck Architectuur Stedenbouw, PB Theateradviseurs, Scena akoestisch adviseurs, Nelissen ingenieursbureau.

Midi Stoelen
Midi Voorgevel
Midi Verlichting